Ilmselt tead, et meie tooteid tarbitakse peamiselt sellepärast, et need on tervislikud. Ilmselt oled lugenud ka oomega rasvhapetest ja tead, et neid tuleb iseseivalt juurde süüa, kuna keha ise oomega-6 ja oomega-3 rasvhappeid ei sünteesi. Võimalik, et oskad ka välja tuua toiduained, mis sisaldavad kirjeldatud rasvhappeid. Sellegipoolest, leia need 2 minutit ja käime veel korra põhitõed üle.

Mis on rasvhapped?

Rasvhapped on meie organismis oluliseks energiaallikaks, eriti olulised on need luustikule, südamelihastele ning ajule. Enamik rasvhappeid suudab keha ise toota kuid on olemas ka asendamatud rasvhapped. Nendeks on oomega-3 (teise nimega alfa-linoleenhape) ja oomega-6 (teise nimega linoolhape).

Oomega-3 ja Oomega-6 on asendamatud rasvhapped,  ehk rasvhapped, mida meie keha ise ei sünteesi. Selle tõttu on inimesel vaja neid omandada toidust. Oomega-6 rasvhapet vajame me tavaliselt vähem, sest seda leidub tavatoidus rohkem. Oomega-3 rasvhapet leidub tavalises dieedis paraku vähem ning seetõttu on oluline teadlikumalt süüa seda rohkelt sisaldavaid toite. Oomega-3 rasvhappest sünteesib inimkeha edasi aineid, mida saame ka valmiskujul kätte kalast.

Miks on asendamatud rasvhapped inimesele olulised?

Oomega-6 rasvhape on seotud rakkude kasvu ja taastumisega (eriti peale põletikulisi protsesse) ning ka põletike tekkega (mis on keha loomulikuks ja vajalikuks funktsiooniks haigustekitajate vastu). Oomega-3 rasvhape on seotud normaalse ainevahetusega. Seda vajab ka meie aju, parandades mälu ja tähelepanuvõimet ning ka koordinatsiooni. Lisaks sellele on oomega-3 rasvhapet seostatud depressiooni ja ärevuse vähendamisega ehk vaimse tervisega.

Mida süüa, et vajalike rasvhappeid omandada?

Jättes kõrvale kõikvõimalikud kapslid, tabletid ja muud ravimid, siis oomega-6 rasvhappeid leiab peamiselt taimsetest õlidest, aga ka näiteks munast, linnulihast, pähklitest, seesami- ja kõrvitsa seemnetest. Oomega-3 võib leida näiteks kanepiseemnetest, lõhest, linaseemnetest, tuunikalast, kreeka pähklitest ja heeringast.

Kuna oomega-6 rasvhape soodustab põletike teket (mis on kehale vajalik funktsioon), siis tuleks selle tarbimist piirata. Samal ajal on tavainimese menüüs tihti oomega-3 rasvhappe puudus. Kanepiseemned sisaldavad kirjeldatud rasvhappeid suurepärases tasakaalus ja sobib igapäevaseks tarbimiseks. See on üks kõige loomulikumaid ja puhtamaid võimalusi organismi tugevdamiseks. Tutvu meie valikuga siit.